Projecten

  • Home
  • Algemene Info
  • Projecten

Pannur India

Samenwerking met Don Bosco Pannur India

Brede school

Samenwerkingsverband tussen verschillende sectoren

Turijn-reizen

Kennis maken met het leven en het werk van Don Bosco in de Noord-Italiaanse stad Turijn

Salesiaanse-spelen

Een soort van Olympische spelen tussen Don Bosco-scholen in Europa

Ciclisti SPW

Met de fiets naar Turijn

Leef- en Doedagen

Verschillende activiteiten opgedeeld per graad

Techniekdagen

Kennismakingsmoment met de techniekvakken voor leerlingen van het 6de leerjaar

Pannur India

Image

In de zomer van 2016 zijn de leerkrachten Maria Dewit en Kenneth Coppin op inleefreis gegaan naar India om een samenwerkingsverband met de school van Don Bosco Pannur op te starten. Deze samenwerking is tot stand gekomen dankzij de hulp en de inzet van “Via Don Bosco”, de ngo van Don Bosco. Samen met Bieke Vandamme, coördinator van het samenwerkingsverband, zijn we op avontuur vertrokken.

Pannur ligt in het het zuiden van India, nabij de stad Chennai. Het is gelegen een vrij landelijk gebied en alle leerlingen die er zijn komen dan ook van families die op het land werken. Het zijn zeker geen rijke families die hun kinderen naar deze school sturen


Chennai is een miljoenenstad, maar het is vooral erg arm. Mensen leven er opeengepakt in een overdrukke stad en er is in alle eerlijkheid veel armoede. Op het platteland is het minder druk, maar de armoede is er vaak niet minder om.

We werden erg gastvrij ontvangen door de leerlingen en de directie van Don Bosco Pannur. Hoewel deze school zich letterlijk aan de andere kant van de wereld bevindt, in een andere cultuur, met een ander klimaat werden we toch onthaald als familie… . We zijn immers allemaal leden van de familie van Don Bosco.

De leerlingen zijn voornamelijk hindoe, sommigen zijn christen. Onderwijs wordt gegeven in het Engels en in het Tamil (de lokale taal die meest verspreid is in het zuiden van India). Er zijn 1066 leerlingen met gemengde klassen (621jongens- 445 meisjes). Het lerarenteam bestaat uit 35 leerkrachten (7 mannen – 28 vrouwen).

De school is echte Don Boscoschool: de leerkrachten gaan er op een begripvolle manier om met de jongeren. De jongeren kunnen er vrij zichzelf zijn hoewel er ook veel aandacht is voor discipline en inzet. Er wordt veel aandacht gegeven aan de kwaliteit van de lessen, maar ook aan activiteiten buiten de lesuren: voetbal, kunst, karate, yoga, atletiek, … .

Het mooie aan Pannur is dat je echte Don Boscoleerlingen herkent aan de andere kant van de wereld: de jongeren zijn er ludiek, nieuwsgierig, gastvrij, grappig, vrij van geest… net zoals bij ons.

Image

Wanneer we samenwerken met Pannur is het de bedoeling dat onze leerlingen meer en meer wereldburger kunnen worden: ze kunnen in contact treden met Don Boscoleerlingen aan de andere kant van de wereld en ze kunnen er hun verschillen, maar ook hun gelijkenissen ontdekken… .